bulgaria.utre.bg

Река Дунав преля при Никопол

© Снимка: www.radiovidin.com

Река Дунав преля при Никопол и заля крайбрежната алея в града, съобщи регионалният говорител на МВР в Плевен. В приземните помещения на сградата на общината има около 80 сантиметра вода, в поликлиниката - 30 сантиметра, в болницата и читалището - около 40 сантиметра, а в общинските гаражи водата достигна един метър дълбочина.

С 3 сантиметра се е покачило нивото на Дунав през изминалото денонощие при Никопол, уточниха от "Гражданска защита". Тази сутрин са регистрирани 785 сантиметра дълбочина на реката. В града е въведена втора степен на готовност за действия при наводнение, каза кметът на града Валерий Желязков.

Трета степен на готовност – опасност от преливане – на Дунав при Русе обяви областният управител Пламен Стоилов. Измереното ниво на река Дунав при Русе към 09.00 часа е 801 см. През последното денонощие покачването е с 8 см. Според прогнозата за Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав през следващите два дни се очаква повишение с още 5 см.

Русенският областен управител Пламен Стоилов издаде заповед да бъдат свикани общинските щабове за координация при наводнение и да организират пълненето на чували, както и надграждането на опасните диги. В неделя срещу понеделник се очаква нивото плавно да започне да спада.

Покачване на водите с 12 см има при Силистра. По кея за пристанището има частични разливи. В крайбрежните общини на Дунав в Силистренско е въведено денонощно наблюдение.

Нивото на Дунав край Силистра е сантиметър под критичното, показват измерванията. Според оперативния център, засега обстановката по крайбрежието е спокойна. От областната администрация информираха, че общините Силистра, Главиница и Ситово нямат чували с пясък за евентуално надграждане на дигите и на бреговата ивица.

Спад на нивото на река Дунав е регистриран при Лом, Козлодуй и Оряхово. В началото на българския участък при Ново село спадът е с 4 см, а при Видин – с един.

Понижаването на дунавските води ще продължи бавно и с минимални стойности. Над 20 допълнителни помпи са включени в отводняването на района на помпената станция при Добри дол, която захранва с питейна вода Лом, Арчар и Септемврийци. Трети ден е затворен пътят Видин – Арчар заради наводнен участък.



http://bnr.bg