bulgaria.utre.bg

Варненски окръжен съд заседава по дело срещу общинския съветник Иван Славков и четирима от ръководена от него престъпна група

Варна. Варненски окръжен съд заседава по делото срещу общинския съветник Иван Славков и четирима от ръководената от него престъпна група, съобщиха от съда.

Това е 36-то заседание по наказателното дело срещу престъпната група на общинския съветник Иван Славков, създадена според обвинението за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора. Бившият президент на ФК "Спартак" отговаря пред закона заедно с Янко Колев, Николай Хаджимихайлов, с Пейчо Пеев и Свилен Николов.
От началото на съдебния процес, в средата на юли 2009 година, до последното съдебно заседание на 11 април тази година са били насрочени 35 съдебни заседания, като общо са преминали 81 заседателни дни. Само в пет от посочените съдебни заседания са разглеждани искания за изменение на мерките за неотклонение на Славков и на Янко Колев. От списъка към обвинителния акт, в който са посочени 56 свидетели и 13 вещи лица, до 11 април 2012 година по това наказателно дело са разпитани 53-ма свидетели и 30 вещи лица. 17 от експертите са били назначени допълнително от съда в различни съдебни експертизи, поискани от страните по делото. Изслушани са 5 Съдебно медицински експертизи (СМЕ). Съдебни заседания са били отлагани поради заболяване на подсъдимите, отсъствие на адвокатите им, поради неявяване на допуснати свидетели или поради отказ на служебни защитници да участват в заседанието. Последното отлагане на делото се наложи поради заболяване на упълномощения от Николай Хаджимихайлов защитник. Подсъдимият декларира пред съда, че не желае назначаването на резервен защитник. В тази връзка, съдът поиска от АК Варна да определи служебен защитник на Хаджимихайлов, който да има време да се запознае с материалите по делото и да осигури адекватна защита на подсъдимия.. За пореден път Варненският окръжен съд декларира, че ще продължи да организира провеждането на процеса с необходимата отговорност и бързина, като спазва всички изисквания на ЗСВ и на ЕКПЧОС.
Съдебната статистика по това дело припомня, че до настоящия момент, в съдебни заседания, по искане на защитата на подсъдимите са изслушани всички 58 тома от СРС и изготвените в тази връзка веществени доказателствени средства. На страните са предявени са всички веществени доказателства по делото. Припомняме, че общият брой на материалите по досъдебното производство е 95 тома. За нарушаване на реда в залата, заради демонстриране на неуважение към съда и прекъсване реда на заседанието, съдебният състав наложи множество парични санкции на адвокати, подсъдими и на присъстващи в залата.
До настоящия момент са изчерпани всички доказателствени искания на държавното обвинение, като са разпитани всички свидетели, поискани от прокуратурата и допуснати от съда. Адвокатите на 5-та подсъдими многократно са декларирали пред съда, че ще направят множество доказателствени искания, но и на последното от проведените съдебни заседания те не са представили такива.
Въпреки огромната фактическа и правна сложност на делото, съдът продължава да полага усилия, за да организира ефективно работата по това дело. През последната година се насрочват съдебни заседания буквално всеки месец, включително и по 10 последователни дни. Към настоящия момент е назначена и изготвена тройна съдебно-психиатрична експертиза, която установява здравния статус на подсъдимия Славков и отговаря на въпроси, свързани с психическото му състояние и възможността да се лекува в условията на затвора. Експертизата ще бъде изслушана в съдебното заседание на 24 април 2012 година.